25 Şubat 2014 Salı

Vajinismus Tedavi Teknikleri

Vajinismus tedavisi içinde yer alan değişik tedavi tekniklerinin neredeyse tamamı “sistematik duyarsızlaştırma” tekniği ile yapılmaktadır. Çünkü vajinismus aynı zamanda bir cinsel fobi bozukluğudur. Şimdi bu konuyu biraz açalım.


Vajinismus hastaları cinsel ilişkide yaşadıkları “panik atan benzeri bir durum” ile kendilerini birleşmeden alıkoymaktadırlar. Yani ön sevişme oldukça normal ve hazla dolu iken birleşme anında tüm vücutlarını veya pelvis kaslarını istemsiz olarak kasmakta ve cinsel ilişkinin devamlılığına engel olmaktadırlar. Adeta refleks olarak gelişen bu hareketin kaynağı ise bilinç dışına yer eden ilk gece korku ve kaygılarıdır. Bu kasma hareketinin devamlı olması, her ilişkideki karamsarlıkları yeniden yaşatır. Bu durum da kişilerin ve çiftlerin tüm hayatlarını ve özgüvenlerini oldukça azaltmaktadır (Öğrenilmiş çaresizlik).

Vajinismus tedavisi için kullanılan sistematik duyarsızlaştırma tekniği ile kişinin korkuları ile yüzleşmesi sağlanır. Ancak bu yüzleşme birden değil, adım adım gerçekleşmektedir.

Vajinismus tedavi teknikleri içinde yer alan davranışçı – bilişçi yaklaşım en etkin yöntemler arasındadır.  “İnsan bilmediğinden ya da yanlış bildiğinden korkar”. Cinsellik hakkında doğru bilgilendirmenin yapılması, daha sonrasında da uygulayarak (yani bir takım egzersizlerle) zihne öğretilmesi azim, kararlılık ve sabır gerektirir.

Vajinismus tedavisi için eşin desteği de şarttır. Bazı hastalar tedavilere eşleri ile bazıları ise eşlerinin tedavileri istemediğinden ötürü yalnız olarak kliniklerin yollarını tutmaktadırlar. Tedaviler sırasında cinsel ilişki yasaktır, bu nedenle tedaviye eşin katılım mecburiyeti aranmaz. Ancak vajinismus tedavisine eş katılmasa bile mutlaka tedavi gören karısını telefonla aramalı, motive edici ve destekleyici olmalıdır. Sonuçta vajinismus bir çift problemidir.

Eşlerin bir kısmı tedaviye inanmıyor ve destek olmuyor…



Ülkemizde maalesef pek çok erkek, eşlerine destek olmak bir yerde tedavi için köstek olmaktadır. “Bu senin sorunun, bunu ancak sen kendin yenebilirsin, başkası seni nasıl değiştirebilir ki …” gibi cümleleri uzatmak mümkün. Halbuki vajinismus destek alınmadan, kendi başına kişilerin yenebileceği bir problem değildir. Mutlaka destek gereklidir.

Vajinismus tedavi teknikleri merkezden merkeze, terapistten terapiste değişmektedir. Bu nedenden dolayı tedaviye başlamadan önce cinsel terapistiniz ile ayrıntılı bir şekilde görüşmenizde fayda olacaktır. Tedavinizin süresi, tedavi maliyeti, vajinismusta hangi tedavi tekniği ve tedavi yönteminin tercih edileceği gibi…

Vajinismus nadir olgularda kızlık zarının normalden kalın ve sert yapıda oluşuna da bağlı olabilir. Bu durumlarda kızlık zarı kesilerek çıkartılabilir. Ancak cinsel ilişkiye giremeyen pek çok kadının kızlık zarı gereksiz yere alınmakta ve sorunlar halen devam etmektedir. Yani bu ameliyatların çoğu gereksiz yere yapılmaktadır. Bu nedenle vajinismus tedavisine başlanmadan önce deneyimli bir jinekolog tarafından ayrıntılı bir jinekolojik muayene şarttır.

Doğru tedavi tekniklerinden ayrılmayın !

Vajinismus kadına ait cinsel sorunlar içerisinde çözümlenmesi en kolay bir cinsel problemdir. Vajinismusta doğru tedavi tekniği ile çok kısa bir süre içerisinde % 100 güzel sonuca ulaşmak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder